top of page

BIOGRAFIE

 Charlotte en Josefien Stoppelenburg vormen samen een vocaal duo.

 

De zussen studeerden aan de conservatoria van Utrecht, Amsterdam en Keulen

en werkten met orkesten als WDR-Rundfunkorchester, Noord Nederlands Orkest, Nationaal Philharmonisch Orkest, Johan Willem Friso Kapel, Amsterdams Promenade Orkest en Camerata Amsterdam en met Nederlandse, Duitse en Amerikaanse ensembles en orkesten.


Met grote regelmaat treden zij op in het kamermuziekcircuit in Nederland en Duitsland (oa Grachtenfestival Amsterdam, Musikalische Sommer Ost Friesland)
Charlotte en Josefien zijn regelmatig solistisch te gast bij oratoriumuitvoeringen in Nederland, Duitsland en de VS.

Verscheidene componisten schreven speciaal voor Charlotte en Josefien. 
Zer taden op in het Internationaal Kameroperafestival Zwolle , waar ze allebei een mono-opera opvoerden op een libretto van J.Cocteau: Josefien La Voix Humaine (Poulenc) en Charlotte Le Bel Indifférent, speciaal voor haar geschreven door haar vader en componist Willem Stoppelenburg.

 

Het duo treedt momenteel veel op met pianoduo en broers Martijn en Stefan Blaak, als ensemble Brothers and Sisters (www.brotherssisters.nl)
 
Charlotte zong 2006-2007 gastrollen bij de Opera van Keulen.Ze was te gast bij de Oper Köln, met als een van de hoogtepunten een hoofdrol in Künneke’s operette ‘Die Ehe im Kreise’ waar de WDR een studio-opname van maakte. In het kader van de Musiktriennale Köln 2007 zong ze voor de WDR-radio de Folksongs van Berio. Ze  zong  Berio's Folksongs in het Concertgebouw in Amsterdam en  werkte samen met dirigenten als Marcus Creed, Vladimir Jurowksi, Jurjen Hempel, Jan Stulen, Michael Tabachnik, Jules van Hessen en Stephen Alltop. Onlangs maakte Charlotte haar Chicago Symphony Center debuut met Handel's Messiah en zong de wereldpremiere van het Boeddhistisch Oratorium 'Prajñaparamita Mantra'van Dirk Dekker.
Charlotte is tevens Germaniste en treed regelmatig op in universiteiten waar ze de lezingen/concerten presenteert over de innige band tussen muziek, literatuur en poezie.
 
Josefien, die momenteel in Chicago woont,  werd in de pers geprezen om haar 'impressive agility', dramatic interpretation and 'astonishing singing'. Ze soleerde in het seizoen 2011-2012 met de Chicago Haymarket Opera Company (Aci in Aci, Galatea e Polifemo) Newberry Consort, Handel Week Festival, Baroque Band, Northwest Indiana Symphony Orchestra,, Boulder Bach Fesival, Arizona Bach Festival, Cincinnati Bach Ensemble en gaf concerten over de muziek van Jane Austen in de University of Chicago, de Jane Austen Society of North America en Ars Musica waar ze tevens viool in speelde. Ze was lvfe te horen op WFMT (Chicago's klassieke muziekzender) en CBS (Chicago televisiezender). In Mei 2012 zong ze de wereldpremiere van Jacob TV's 'The News' in Pittsburgh en Chicago. Ze werkte met dirigenten als Kirk Muspratt, Arnold Roth, Scott Youngs, William Grey, Stephen Alltop, Garry Clarke, Stephen Burns en Jeroen Weierink, Michael Tabachnik, Jan Stulen.
 

Josefien is de winnares van de Chicago Oratorio Award en won de tweede prijs op The American Prize Opera Competition.

 
In 1997 wonnen Charlotte en Josefien het Prinses Christina Concours, voor het eerst uitgereikt aan vocalisten. Televisieoptredens maakten hun uitvoering van het Bloemenduet van Delibes (Koninklijke familie Koninginnedag 2002) nationaal bekend. Hun techniek en eigenheid van klank in combinatie met de bijzondere kleuring van hun stemmen zorgen bij een breed publiek voor een grote waardering. 

bottom of page